NOS NieuwsAangepast

1 miljoen voor ex-prostituee

Een ex-prostituee krijgt bijna 1 miljoen euro schadevergoeding omdat ze jarenlang is uitgebuit. Volgens de rechtbank in Leeuwarden was er sprake van slavernij. De man die terechtstond in de zaak is schuldig bevonden aan mensenhandel, witwassen en valsheid in geschrifte.

De verdachte moet zes jaar de cel in en hij moet de vrouw een vergoeding van 949.929 euro betalen. Die had zelf een schadevergoeding van 1,2 miljoen euro geëist.

Strijkijzers

De vrouw werd door de man gedwongen om zich te prostitueren in onder meer Amsterdam en Utrecht. Om haar te intimideren sloeg hij haar met riemen en stokken en verwondde hij haar met hete strijkijzers en sigaretten. Ook werd ze regelmatig verkracht en werd ze in de winter naakt buiten achtergelaten. De vrouw moest twee keer een abortus ondergaan.

Bij de bepaling van de hoogte van de schadevergoeding is de rechtbank ervan uitgegaan dat de vrouw 500 euro per dag verdiende. Omdat ze naar eigen zeggen zeven jaar lang, zes dagen per week in de prostitutie werkte, zou ze zo'n negen ton hebben verdiend.

Al haar inkomsten moest de vrouw afstaan aan haar pooier. Die leefde officieel van een bijstandsuitkering. Het geld dat hij aan de vrouw verdiende, liet hij witwassen. Hij kocht er onder meer een huis van in Marokko.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl