NOS NieuwsAangepast

Deel evacués volgende week terug

De bewoners van de meeste flats aan de Marco Pololaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland kunnen volgende week naar huis. Uit metingen blijkt volgens burgemeester Aleid Wolfsen dat hun woonomgeving schoon is. Hij kon niet zeggen hoeveel evacués terug kunnen.

In de Marco Pololaan zijn 48 woningen ontruimd. In sommige portieken en op balkons is asbest gevonden. Die huizen moeten worden gesaneerd. Enkele gezinnen zijn langere tijd met vakantie, maar het grootste deel van de bewoners van de Marco Pololaan kan naar huis, zei Wolfsen tijdens een persconferentie.

Sanering

Voor bewoners van de flat aan de Stanleylaan, de bron van de asbestbesmetting, gaat het nog weken duren voor ze naar huis terug kunnen, zei directeur Rob Rötscheid van woningcorporatie Mitros. Nog niet alle monsters die daar zijn genomen, zijn geanalyseerd. Pas als dat is gebeurd, wordt een plan van aanpak voor het saneren gemaakt.

Evacués kunnen naar een wisselwoning of ze kunnen 1500 euro per maand krijgen om zelf huisvesting te regelen.

Rötscheid heeft een aantal informatiebijeenkomsten met bewoners gehad. "Mensen zijn bang en angstig. De gezondheid is hun grootste zorg." Sommige mensen denken dat het asbest heel gevaarlijk is, zei Rötscheid. "Het is lastig voor mensen te bevatten dat de gevonden concentraties van asbest toch een heel laag risico zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl