NOS NieuwsAangepast

'Mitros onzorgvuldig bij renovatie'

Woningcorporatie Mitros gaat tijdens de renovatiewerkzaamheden onzorgvuldig om met asbest in de flats in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Dat meldt het tv-programma Nieuwsuur. Ook in een gerenoveerde, schoonverklaarde flat blijken onbeschermde asbesthoudende platen te zitten. Die asbestplaten zijn ontdekt door asbestdeskundige Ton Witteman.

De platen zitten aan de balkons en zijn vanwege werkzaamheden niet afgedekt. Asbestdeskundige Witteman: "Zolang je ervan afblijft, is het niet gevaarlijk, maar als je op je balkon er met een stoel tegenaan gaat zitten, komen er asbestvezels vrij." De deskundige heeft ook monsters genomen in de woningen van de gerenoveerde flat. Maandag verwacht hij de uitslag daarvan.

Geen idee

De bewoners uit de flats hadden geen idee dat het asbestplaten waren. Hun was verteld dat hun flats na de renovatie asbestvrij waren. De flat die Witteman bezocht met Nieuwsuur ligt niet in het geëvacueerde gebied, maar ernaast.

Volgens Witteman zijn er aanwijzingen om te twijfelen aan de verklaring van Mitros en de gemeente Utrecht over de bron van de grote asbestvervuiling. De gemeente en Mitros zeiden eerder dat de oorzaak van de asbestvervuiling lag in spuitasbest onder de dakrand. Hij sluit niet uit dat de vervuiling komt door het onzorgvuldig omgaan met asbestplaten die in de woningen zijn verwerkt.

Wolfsen

Burgemeester Wolfsen reageert vanavond in Nieuwsuur op de bevindingen. De reportage is nu ook al te bekijken op de website van Nieuwsuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl