NOS NieuwsAangepast

Akkoord wapenverdrag nog ver weg

VN-chef Ban Ki-moon heeft de onderhandelaars over een internationaal wapenhandelverdrag opgeroepen zich soepel op te stellen. Vandaag is de laatste van 30 dagen waarop in New York wordt vergaderd over zo'n verdrag.

Volgens Ban Ki-moon is er amper vooruitgang geboekt tijdens de besprekingen.

Een internationaal verdrag moet de wapenhandel transparanter en controleerbaarder maken. Nu heeft een meerderheid van de landen geen regels voor de verkoop van conventionele wapens. Wereldwijd gaat jaarlijks naar schatting 60 tot 70 miljard dollar om in de wapenhandel.

Bezwaren

De VS, Rusland en China, de grootste wapenexporteurs, hebben ieder hun bezwaren. Amerika voelt er weinig voor om ook de verkoop van munitie te registreren. China wil niet dat het verdrag ook geldt voor kleine handwapens.

Het verdrag komt er alleen als alle landen akkoord gaan. Ban Ki-moon drukt de onderhandelaars op het hart om oplossingen te zoeken voor geschillen die er nog zijn.

Hij benadrukt dat een verdrag belangrijk is voor alle slachtoffers van gewapend geweld. Jaarlijks komen er volgens de VN naar schatting 750.000 mensen om door vuurwapens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl