NOS NieuwsAangepast

Zoektocht Srebrenica-graf geslaagd

Op het terrein van het voormalige Dutchbat-kamp in Srebrenica is het graf gevonden waarnaar al jaren werd gezocht door oud-militairen en de vredesorganisatie IKV Pax Christi. Vandaag is een eerste lichaam gevonden. Het Bosnische instituut voor vermiste personen verwacht de komende dagen nog zeker vier lichamen op te graven.

De vijf doden werden in 1995 door Nederlandse militairen begraven. Dat gebeurde kort na de val van de enclave, die onder bescherming stond van Dutchbat. De zoektocht naar het graf begon in 2007, toen een groep voormalige Dutchbatters was teruggekeerd naar Srebrenica.

Pas vorig jaar zegde het ministerie van Defensie medewerking toe bij de zoektocht, na een WOB-procedure en een uitzending van het tv-programma Nieuwsuur. Twee foto's werden beschikbaar gesteld. Volgens IKV Pax Christi hebben die foto's geholpen om de precieze locatie te bepalen.

De graafactie van vandaag was volgens IKV Pax Christi een laatste poging om het graf te vinden. Twee eerdere pogingen waren mislukt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl