NOS NieuwsAangepast

'Kim Jong-un al in 2009 getrouwd'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is al in 2009 met Ri Sol-ju getrouwd. Dat heeft een Zuid-Koreaanse parlementariër gezegd na een besloten zitting waarin de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst de parlementariërs informeerde.

De vrouw was eerder dit jaar zonder uitleg opgedoken naast Kim bij belangrijke bijeenkomsten. De Noord-Koreaanse staatstelevisie bevestigde gisteren dat Ri de echtgenote van de dictator is. Details werden echter nog steeds achtergehouden.

Aziatische media melden daarom elk kruimeltje dat ze kunnen vinden. Ri zou 27 jaar en 1 meter 62 zijn, melden Zuid-Koreaanse kranten. Volgens een Japanse krant is ze geboren in het Noord-Koreaanse Seishin en afgestudeerd aan de Kim Il-sung Universiteit. Haar vader is wetenschapper en haar moeder dokter. In 2005 zou Ri in Zuid-Korea de Noord-Koreaanse atleten hebben aangemoedigd tijdens de Aziatische kampioenschappen atletiek.

Breed glimlachend

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau gaf beelden vrij van Kim en Ri bij de opening van een pretpark in Pyongyang. Te zien is hoe ze breed glimlachend door het park wandelen en Kim iets naar Ri toe leunt. Tijdens de wandeling werd het paar met luid gejuich begroet, aldus het Noord-Koreaanse persbureau. Ze brachten een bezoek aan een dolfijnenshow, een peuterbad en een midgetgolfbaan.

De bekendmaking zou een berekende zet zijn van Kim, die zich vorige week liet bevorderen tot maarschalk, de hoogste rang in het leger. Hij zou de suggestie willen wekken dat hij meer openheid wil. De Noord-Koreaanse leider volgde eind vorig jaar zijn overleden vader Kim Jong-il op. Onder diens bewind werd niets bekend gemaakt over familie-aangelegenheden.

Zangeres

Kim zou Ri hebben leren kennen tijdens een concert. Ri was vroeger zangeres. Op YouTube zijn beelden te zien van een optreden van Ri bij een nieuwjaarsconcert.

Ri verscheen begin juli voor het eerst naast Kim, bij een concert in de hoofdstad Pyongyang. Een dag later vergezelde ze hem bij de herdenking van het overlijden van Kim Il-sung, de oprichter van Noord-Korea en grootvader van Kim Jong-un.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl