NOS NieuwsAangepast

Zeilactie voor recht op onderwijs

De broers Enrique (14) en Hugo (13) uit Vijfhuizen gaan met een zeilboot op wereldreis om aandacht te vragen voor het feit dat ze in Nederland vanwege hun dyslexie op geen enkele school terechtkunnen.

Volgens de ouders van de jongens is er geen passend onderwijs voor intelligente maar dyslectische tieners. De broers zitten al twee jaar thuis. Geen enkele school wil zorgen voor de extra begeleiding die ze nodig hebben.

Leerrecht

Tijdens de reis krijgen ze gratis onderwijs via de organisatie Wereldschool. Het 'thuisonderwijs' van de Wereldschool is toegestaan buiten de grenzen van Nederland. Volgens de familie moeten ze wel de grens overgaan om goed onderwijs te krijgen.

"Laura Dekker wilde zeilen maar moest naar school. Wij willen onderwijs en moeten daarvoor gaan zeilen. Er is in Nederland dus wel leerplicht maar geen leerrecht!", zeggen de jongens.

Volgens de familie zitten 16.000 kinderen in dezelfde situatie thuis, omdat ze geen passend onderwijs kunnen krijgen.

Eerder probeerde de familie minister Bijsterveldt van Onderwijs voor de Commissie Gelijke Behandeling te dagen, maar die commissie heeft de zaak niet ontvankelijk verklaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl