NOS NieuwsAangepast

Weinig diversiteit helft regenwouden

Het is in beschermde regenwouden moeilijk om de variatie aan planten en dieren op peil te houden. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van natuurbeschermingsdeskundige William Laurance van de Universiteit Utrecht. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Uit het onderzoek blijkt dat het in de helft van de reservaten moeilijk is om voldoende biodiversiteit te bereiken. Vooral met grote roofdieren, apen, amfibieën en eeuwenoude bomen gaat het vaak slecht.

Lokale bevolking

Slecht beschermde regenwouden lijden onder meer onder illegale bewoning, jacht en houtkap. Ook milieuproblemen in de omgeving van het regenwoud hebben invloed op het woud zelf. Volgens de onderzoekers kunnen de regenwouden beter beschermd worden door de lokale bevolking erbij te betrekken.

Laurance bundelde de kennis van meer dan 200 biologen die jarenlang onderzoek deden in het tropische regenwoud. De wetenschappers gaven door hoeveel dier- en plantensoorten er de afgelopen decennia voorkwamen in het gebied waar zij onderzoek naar deden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl