NOS NieuwsAangepast

'Rol al-Qaida in Syrië'

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat al-Qaida betrokken is bij de opstand tegen het regime van president Assad in Syrië, schrijft The New York Times. Volgens de krant zijn Amerikaanse functionarissen bezorgd over de ontwikkeling. Iraakse autoriteiten zeggen openlijk dat al-Qaida actief is in Syrië.

De Syrische regering heeft vanaf het begin de oppositie en de opstandelingen omschreven als terroristen. De oppositie heeft dat altijd tegengesproken, net zoals internationale analisten dat aanvankelijk ook deden.

The New York Times zegt dat het aantal extremisten in Syrië de laatste dagen sterk is opgelopen. In een verklaring van al-Qaida staat dat de opstand in Irak gekoppeld moet worden aan de revolutie in Syrië.

Zelfmoordaanslagen

Een aanwijzing voor de betrokkenheid van extremisten bij het conflict in Syrië is het toegenomen aantal zelfmoordaanslagen. Iraakse functionarissen zeggen dat dezelfde verdachten achter zelfmoordaanslagen in de twee landen zitten.

Dit jaar werd Syrië getroffen door 35 aanslagen met bomauto's en zeker tien zelfmoordaanslagen. Voor een naaste medewerker van de Iraakse premier Maliki staat het vast dat al-Qaida het conflict in Syrië wil kapen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl