NOS NieuwsAangepast

'Het is gewoon één blok explosie'

Ooit droomt voormalig K1-vechter Badr Hari ervan om de beste vechter ter wereld te worden. Hij heeft er alles voor over, hij stopt met zijn vwo-opleiding om zich op het vechten te kunnen richten. In het KRO-programma Profiel van mei 2011 omschrijft zijn vroegere trainer Tom Harinck Hari als "een ruwe diamant, die je moest slijpen. Als je hem iets voordeed, deed hij het meteen na. Hij was enorm getalenteerd."

"Maar", zegt Harinck "je moest wel met hem werken. Zulke jongens zijn in feite ongeleide projectielen. Het zijn kickboksers, maar je moet er bij hen op hameren om respect te hebben in het dagelijkse leven."

Al snel blijkt dat Hari, die opgroeit in Amsterdam-Oost, een natuurtalent is. Hij wint wedstrijd na wedstrijd. En uiteindelijk komt zijn droom uit: in 2007 en 2008 wordt hij wereldkampioen in de zwaargewichtsklasse. Die laatste moet hij eind 2008 weer inleveren wegens onsportief gedrag.

"Ik ben niet alleen de beste geworden. Ook ben ik de meest besproken vechter ter wereld geworden, waar ze het meest op letten", zegt Badr Hari in Profiel.

Marokko

De programmamakers van Profiel zoeken Hari op in Marokko, waar hij zich heeft teruggetrokken na een incident bij een gevecht in de Amsterdam Arena. Daar gaat hij voor de tweede keer in zijn loopbaan in de fout: hij gaat door na een teken van de scheidsrechter en trapt tegenstander Hesdy Gerges tegen het hoofd terwijl hij al op de grond ligt.

"Na die wedstrijd schrok ik van mezelf. Op dat moment was ik te arrogant om toe te geven en was misschien wel te groot", blikt Hari terug in Profiel. "Ik was Badr en niemand kon mij wat vertellen. Die 20.000 man op de tribune en die miljoenen mensen thuis voor de tv waren niks. Zij hadden geen waarde voor mij."

In Profiel geeft Hari aan niet te begrijpen waarom hij zulke blunders begaat. "Ik heb een heel groot talent en dat is alles stukmaken in mijn leven dat me lief is", zegt hij. "Als bij mij de rem eraf gaat, is het gewoon één blok explosie en chaos en ruis en dan hoor en zie ik het ook allemaal niet meer." Hari is dan een een storm "van windkracht 10...een storm...een orkaan".

In september 2011 besluit Hari, die inmiddels voor Marokko uitkomt, om te stoppen als K1-vechter. Hij gaat zich richten op een carrière als profbokser in de Verenigde Staten.

Geweldsincident

Niet alleen in de ring, ook daarbuiten is Hari betrokken bij incidenten. In november 2005 helpt hij een kennis, die een conflict heeft met zijn buren over geluidsoverlast. Daarbij vallen rake klappen. Hari wordt ervoor veroordeeld. In 2010 wordt hij gezocht voor betrokkenheid bij een geweldsincident bij een uitgaansgelegenheid aan het Leidseplein in Amsterdam. Hari zou samen met drie anderen een portier in elkaar hebben geslagen. De zaak loopt nog steeds en Hari ontkent tot op de dag van vandaag.

"Ik kan nog steeds elk moment ontploffen. Er zit gewoon een bepaalde agressie in mijn lijf, waar ik totaal niet van weet wat ik er mee aanmoet of waar het vandaan komt", zegt Hari in Profiel. In Marokko groeit bij hem het besef dat hij met zijn onsportiviteit in de ring zijn fans en de vechtsport in het algemeen tekort heeft gedaan.

Sensation

Sinds deze week is de 27-jarige Hari is officieel verdachte in twee mishandelingszaken. Een mede-eigenaar van de Amsterdamse club Club Air doet aangifte tegen de vechtsporter. De ondernemer zou vorig jaar in zijn eigen zaak zijn toegetakeld door Hari. Na de mishandeling spreken de clubeigenaar en Badr Hari af om geen aangifte te doen, op voorwaarde dat de vechtsporter nooit meer in de club zal komen.

Maar hij verandert van gedachten als Hari tijdens het dancefeest Sensation in de Amsterdam Arena opnieuw bij een geweldsincident betrokken lijkt te zijn. Hij zou samen met anderen een zakenman in elkaar hebben geslagen. Het slachtoffer houdt er blijvend letsel aan over.

De Amsterdamse clubeigenaar, ook aanwezig in de Arena, ziet het slachtoffer liggen. "Het leek wel een oorlogsslachtoffer", zegt hij in De Telegraaf. Daarom besluit hij om alsnog aangifte te doen van zijn eigen mishandeling.

Vrijwillig melden

Hari heeft laten weten zich vrijwillig te gaan melden bij de politie. De vechtsporter is nu in het buitenland, maar zodra hij terug is zal hij naar een politiebureau gaan. Daar zijn afspraken over gemaakt. Met de regeling wil Hari voorkomen dat hij bij thuiskomst op Schiphol met veel tumult wordt opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl