Column: vakantiestemming

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen schrijft politiek verslaggever Xander van der Wulp wekelijks een column, waarin hij de politieke gebeurtenissen van commentaar voorziet en een kijkje geeft achter de schermen.

Vakantiestemming

Ook in de zomer komen er in de politieke peilingen elke week hier en daar zeteltjes bij en gaan er zeteltjes af. Hoe is uw vakantiestemming? U slaat bij het opzetten van uw voortent een haring krom? Hup, van de caravanpartij het CDA stapt u over naar het meer hotelachtige D66. Een lek luchtbed? Nu is het echt tijd voor de VVD: eendendons voor iedereen. Het weer zit tegen? Wat zuur die regen! GroenLinks zegt dat toch al jaren, ze hebben gelijk ook. En deze zomer ook van doorslaggevend belang bij een mogelijke politieke switch: uw eigen ervaring met Zuid-Europeanen. Ja, die Spaanse ober knoeide inderdaad met de rekening. Niet te vertrouwen met ons belastinggeld, die gasten: PVV +1. Natuurlijk was u lekker rustig op vakantie, maar niks bleef onopgemerkt. Ipsos Synovate heeft het allemaal meegekregen. De peilingen gaan niet op vakantie.

Campingdokter

Ook Maurice de Hond werkt dus gewoon door. Hij ziet dat de SP deze week weer de grootste partij is geworden, net iets groter dan de VVD. Terwijl er geen enkele belangwekkende politieke ontwikkeling was, staat de PvdA deze week op een klein verlies. Was de campingdokter soms niet helemaal gratis? Toch maar Roemer in plaats van Samsom, hebben de overstappers in ieder geval gedacht. De meeste nieuwssites hebben een bericht gemaakt van de peiling van De Hond. Heeft Maurice toch niet voor niks z'n laptop meegenomen naar het strand. Ook NOS.nl doet mee: "SP zetel meer dan VVD." Vorige week stond er nog: "VVD en SP op 31 zetels." De laatste zin in beide artikelen waarschuwt u nog wel dat u het niet al te serieus moet nemen: "Alle politieke peilingen hebben een foutmarge van zeker twee zetels naar boven of naar beneden." Toch wilt u het allemaal weten, want geef maar toe, u bent verslaafd aan peilingen.

Feestje

Wees gerust, u bent niet de enige. De politici zijn waarschijnlijk het zwaarst verslaafd, de peilingen bepalen hun hele gedrag. Vol zelfvertrouwen de deur uit? Even bij TNS NIPO checken of dat wel kan. De journalistiek kan ook niet zonder, want u klikt zo lekker op al die peilingberichten. En dus kunt u bijvoorbeeld lezen dat Nederlanders massaal voor Rutte gaan, als ze een politicus op hun feestje zouden mogen uitnodigen. Opmerkelijk genoeg zouden vrouwen eerder Roemer dan Rutte tot hun meidengroepje toelaten. En Buma en Slob worden het meest vertrouwd, minder dan 3% van de kiezers denkt dat zij met de kilometerstand van hun auto zouden knoeien voor ze 'm te koop aanbieden. Dat allemaal helpt u vast met uw keuze straks in het stemhokje.

Afkicken

Ook de peilers zelf kunnen niet zonder hun peilingen. Al is het ze vast door iemand gevraagd, er is niemand die ze verplícht heeft uit te zoeken welke politicus de mensen op hun feestje willen. De verslaving van de peilers beperkt zich overigens wel alleen tot hun eigen peilingen. Met die van anderen hebben ze niet zoveel, veel te speculatief. Aan afkicken doen de peilers niet en dus hoeven wij allemaal ook niet af te kicken. Bereid u maar vast voor: straks na 12 september gaan ze ook gewoon stug door, hoeveel zetels ze er op verkiezingsavond ook naast zitten. Op 13 september willen genoeg mensen de uitslag relativeren. Fijn dat ze het ook dan uitzoeken: Hoe zou het zijn geweest als er vandáág verkiezingen waren gehouden?

Sterk spul

Bij de NOS publiceren we nu wekelijks de Peilingwijzer van de Universiteit Leiden. Een gemiddelde van alle peilingen, meer gericht op trends, een "poll of polls". Met als voorlopige conclusie dat het niet te zeggen is of de VVD of de SP de grootste is, vanwege de grotere onzekerheidsmarge. En dan is de Peilingwijzer ook nog op vakantie. Is dit spul wel sterk genoeg voor alle verslaafden?

Xander van der Wulp

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl