Regisseur Frank Pierson overleden

Pierson tijdens de bekendmaking van de Oscarnominaties 2002»
Pierson tijdens de bekendmaking van de Oscarnominaties 2002 AFP

De Amerikaanse filmregisseur en scriptschrijver Frank Pierson (87) is overleden. Pierson werkte mee aan films als 'Dog Day Afternoon', 'Cool Hand Luke' en 'A Star is Born'.

Pierson begon te schrijven voor televisieseries als 'Naked City' en 'Route 66'. In 1967 schreef hij het scenario van de gevangenisfilm 'Cool Hand Luke', met Paul Newman in de hoofdrol. Hij kreeg daarvoor zijn eerste van drie Oscarnominaties.

In 1975 werd hij weer genomineerd voor 'Dog Day Afternoon', een film over een bankoverval die fout afloopt, met Al Pacino in de hoofdrol. De film werd genomineerd voor zes Oscars, maar alleen Pierson verzilverde zijn nominatie voor Beste Script.

Terug naar tv

Intussen werkte hij ook aan een bescheiden carrière als regisseur. In 1976 maakte hij de rockmusical 'A Star is Born' met Barbra Streisand en Kris Kristofferson in de hoofdrol.

Uiteindelijk ging Pierson weer terug naar televisie. Hij regisseerde tv-films als 'Conspiracy', over de Wannsee-conferentie, en 'Truman', over de Amerikaanse president. In zijn laatste jaren werkte hij nog als producent aan series als 'Mad Men' en 'The Good Wife'.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Motorbendeleden vaak veelpleger Video Leden van beruchte motorclubs zijn vaak veelplegers. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale...23 apr 2014, 9447 keer afgespeeld
  • » "Justitie maakt mensen bang voor motorclubs" Audio Meer dan 80 procent van de leden van motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender, heeft...23 apr 2014, 335 keer afgespeeld
  • » Frankrijk gaat flink bezuinigen Video Al heel lang krijgt Frankrijk het verwijt dat het maar niet opschiet met het doorvoeren van...23 apr 2014, 1067 keer afgespeeld

Meer video en audio