NOS NieuwsAangepast

Wijn was in beeld als leider CDA

Door politiek redacteur Wilco Boom

Na een spannende en voor de partij unieke verkiezing werd uiteindelijk Sybrand van Haersma Buma gekozen als de nieuwe lijsttrekker van het CDA. Maar daar was een lange zoektocht aan voorafgegaan van partijvoorzitter Ruth Peetoom, die aanvankelijk aan heel andere namen dacht dan die van Buma.

Eerder was al bekend dat zij de zowel binnen als buiten het CDA populaire minister van Financiën Jan Kees de Jager had gevraagd voor de functie. Ook had ze Camiel Eurlings op het oog, oud-minister van Verkeer en Waterstaat, CDA-kroonprins uit het tijdperk Balkenende en nu topman bij KLM.

Naar nu blijkt heeft Peetom ook Joop Wijn gepolst, voormalig minister en staatssecretaris en nu topman bij staatsbank ABN Amro. Meerdere ingewijden in de partij bevestigen dit onafhankelijk van elkaar.

Homohuwelijk

Er was Peetoom veel aan gelegen Wijn terug te halen naar Den Haag. Zij sprak niet alleen zelf met hem, maar schakelde ook anderen in om hem te bewerken. Net als De Jager en Eurlings bedankte ook Wijn voor de eer.

Via haar woordvoerder bevestigt Peetoom dat zij met Wijn heeft gesproken over de vraag of hij beschikbaar was voor een plek op de lijst. De woordvoerder laat in het midden of Wijn het lijsttrekkerschap is aangeboden, maar erkent wel dat het "niet ging om de veertiende plaats op de lijst". Volgens hem heeft Peetoom na de val van het kabinet Rutte meerdere bekenden in de partij gevraagd naar hun mogelijke beschikbaarheid voor de Tweede Kamer.

Joop Wijn zat in de eerste drie kabinetten Balkenende. Hij was staatssecretaris van Financiën en Economische Zaken en minister van Economische Zaken. Hij verlaagde de vennootschapsbelasting voor bedrijven. Voor die tijd zat hij in de Tweede Kamer, waar hij onder andere woordvoerder was voor het asielbeleid. Wijn viel op doordat hij als één van de weinige CDA-Kamerleden voor het homohuwelijk stemde.

Nederlaag

In 2006 was hij voorbestemd om fractievoorzitter te worden, als opvolger van Maxime Verhagen. Maar dat wilde Wijn niet. Hij vond het een hondenbaan en weigerde de functie, ondanks zware druk van de partijtop.

Na de formatie van het kabinet Balkenende/Bos stapte hij om die reden totaal onverwacht uit de politiek, om terug te keren naar het bankwezen. Intussen is hij de tweede man bij ABN Amro, naast oud-minister Gerrit Zalm. Nu hij opnieuw niet beschikbaar is voor het CDA, lijkt zijn vertrek uit de politiek wel heel erg definitief.

Het vinden van een nieuwe aansprekende partijleider was één van de belangrijke opdrachten waar Peetoom als partijvoorzitter voor stond de afgelopen tijd. Na de dramatische verkiezingsnederlaag (van 41 naar 21 zetels) en het vertrek van Jan Peter Balkenende in 2010 werd de partij geleid door een driemanschap: vicepremier Maxime Verhagen, fractievoorzitter Buma en Peetoom zelf.

Twijfels

Uit het feit dat zij met mensen als Wijn en Eurlings ging praten, kan worden afgeleid dat Buma wat haar betreft niet meteen de voor de hand liggende kandidaat was.

Nadat de zoektocht buiten de fractie zonder succes was gebleven, besloot het partijbestuur een lijsttrekkersverkiezing te houden, mede op verzoek van sommige afdelingen die meer zeggenschap wilden. Voor het CDA was dit een noviteit, tot dan toe deed het partijbestuur altijd een voordracht die door de leden zonder verzet werd overgenomen.

Het is overigens niet uitgesloten dat de lijsttrekkersverkiezing ook was gehouden als Wijn, Eurlings of De Jager wel beschikbaar waren geweest, maar waarschijnlijk was dat niet, want Peetoom had grote twijfels over zo'n verkiezing. Bij de VVD (Rutte versus Verdonk) had dat eerder tot grote verdeeldheid geleid. Dat is het CDA bespaard gebleven, Buma werd met een duidelijke meerderheid gekozen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl