NOS NieuwsAangepast

Van Gent: geen chemie in top GL

Het bestuur van de fractie van GroenLinks heeft het afgelopen jaar niet goed gefunctioneerd. Dat zegt vertrekkend Tweede Kamerlid Ineke van Gent in een interview met de Volkskrant.

Van Gent was vice-fractievoorzitter, politiek leider Jolande Sap voorzitter en Tofik Dibi secretaris. Tussen hen drieën was er volgens Van Gent "geen chemie". Ze zegt dat het bestuur sinds de zomer van 2011 niet meer functioneerde. "We zijn ieder onze taken blijven uitvoeren, maar zonder wekelijkse vergaderingen van het fractiebestuur."

Interpretatie

Sap en Dibi waren eerder dit jaar allebei in de race om lijsttrekker te worden bij de verkiezingen die op 12 september worden gehouden. Dibi werd daarvoor door het partijbestuur aanvankelijk als ongeschikt beoordeeld. Die gang van zaken noemt Van Gent "afschuwelijk" en "krampachtig".

Na de verkiezingen keert Van Gent, die 14 jaar in de Kamer zat, niet terug. Ze had geen zin om de procedures die het partijbestuur daarvoor had opgesteld te volgen. Volgens haar had het bestuur een eigen interpretatie van de reglementen. "Respectloos", zegt Van Gent daarover.

Jolande Sap spreekt op Twitter tegen dat het fractiebestuur geen leiding aan de fractie gaf. "Wat een storm in een glas water hoe de Volkskrant vandaag opent. Iets met komkommers?" Volgens Sap is gezamenlijk besloten om alles in de wekelijkse fractievergadering met alle Kamerleden te bespreken. Dat was volgens Sap ook effectief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl