WNF: stroperij neemt enorm toe
2012 dreigt een recordjaar te worden wat betreft het aantal gestroopte dieren. Uit onderzoek van het Wereld Natuur Fonds blijkt dat Aziatische en Afrikaanse landen op grote schaal falen in hun beleid tegen stropers.
Vietnam doet het minst aan het probleem. Het land is de grootste importeur van de hoorns van neushoorns. Volgens het WNF bestaat het idee onder Vietnamezen dat de hoorn kanker kan genezen. Daardoor is de jacht op neushoorns in Zuid-Afrika toegenomen. In heel 2011 werden er 448 gedood voor de hoorn en in 2012 tot nu toe al 262.
Ook in China en Thailand wordt weinig gedaan tegen de illegale handel. Daar is vooral ivoor van Afrikaanse olifanten in trek.
Goud
De onderzoekers vergeleken 23 landen waarvan bekend is dat ze met stroperij te maken hebben. Volgens hen wordt in al die landen levendig gehandeld in lichaamsdelen van tijgers, neushoorns en olifanten. Voor hoorn van de neushoorn zou zelfs meer worden betaald dan voor goud of cocaïne.
De hoge prijzen maken de stroperij extra aantrekkelijk voor criminele bendes. De aanpak van het stropen wordt daardoor wel steeds professioneler, zegt het WNF.
Het WNF vindt dat er wereldwijde inzet nodig is om het stropen aan te pakken. De organisatie vreest dat bepaalde diersoorten als de bosolifant anders binnen een paar jaar uitgestorven zijn.