NOS WielrennenAangepast

Luijkx: "Niet van Tour genoten"

Daan Luijkx keek zondag in Parijs terug de Tour. Hij ervoer de valpartij van Wout Poels als zeer ingrijpend voor de gehele ploeg van Vacansoleil-DCM. "Ik heb niet van deze Tour kunnen genieten, en dan spreek ik denk ik voor de hele ploeg", beschreef de ploegleider zijn Tour de France 2012.

"Je zag dat energie toen uit de ploeg stromen. Het kostte één week om dit enigszins achter ons te laten. De ploeg was ook om Wout heen gebouwd, gelukkig is hij nu aan de beterende hand."

"Dubbel gevoel"

Harald Knebel, algemeen directeur van de Rabobank-ploeg hield "een dubbel gevoel" over aan de Ronde van Frankrijk. "Na het wegvallen van onze kopmannen, wilden we ervoor vechten en dat is gelukt, al begrijp ik het 'chagrijn' van het publiek met het missen van een Nederlandse dagzege", aldus Knebel. "

Laurens ten Dam keek zondag in Parijs terug op een voor hem geslaagde Tour, die hij als 28ste en beste Nederlander afsloot. "Het was een heel aparte Tour omdat we al zo snel vijf renners kwijtraakten. Maar ik kijk uiteindelijk terug op één van de meest plezierige Tours die ik heb gereden", aldus de 31-jarige Groninger, die met slechts drie andere renners van de Rabobank-ploeg Parijs haalde.

"De sfeer onderling was super. Met vier man kan de sfeer natuurlijk omslaan, maar er is echt geen onvertogen woord gevallen. Zaterdag hebben we weer zoveel gelachen, meer dan in mijn vorige drie Tours bij elkaar", aldus de nummer 28 van het eindklassement.

Tankink en Kroon

Bram Tankink en Karsten Kroon maakten zondag in de slotrit van de Tour deel uit van een kopgroep, die op de Champs-Elysees in de slotfase capituleerde.

"Ik had de hele Tour nog niet in een kopgroep gezeten, dus vandaag moest het ervan komen", sprak Tankink (Rabobank), die eerder wegens fysiek malheur nog dacht aan opgeven, maar zich nu beter voelde. "Tien keer beter dan afgelopen maandag toen ik nog tussen de auto's reed."

"Ik kon het niet laten", zo verklaarde Kroon zijn aanwezigheid in de kopgroep. "Ik had goede benen en wilde nog even vooruit rijden. Ik voel me bevoorrecht dat ik dit mee mocht maken", zo keek hij terug op zijn vijfde en laatste Tour.

Breukink: "Wrange nasmaak"

Bij de Rabobank-ploeg overheerste in Parijs het gevoel dat er meer in had gezeten als Robert Gesink en Bauke Mollema niet voortijdig waren uitgevallen.

"Het vervelendste van de Tour is dat wij en onze kopmannen nu geen enkel idee hebben waar ze zouden staan. Dat hadden we graag willen zien", zo sprak technisch directeur Erik Breukink.

De Rabo-ploeg haalde met slechts vier renners Parijs, nadat valpartijen de Tour-droom van onder anderen Mollema en Gesink hadden verstoord. "Met zijn etappezege redt Luis León Sánchez onze Tour deels, maar niet helemaal. Voor de jongens die wegvielen zal de nasmaak nog lang wrang blijven", aldus Breukink.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl