NOS NieuwsAangepast

Minuut stilte voor slachtoffers Utøya

Op het Noorse eiland Utøya en in Oslo zijn de slachtoffers van Anders Breivik herdacht. Op Utøya hielden onder anderen overlevenden en nabestaanden een minuut stilte voor de 69 leden van de Jonge Socialisten die een jaar geleden op het eiland werden doodgeschoten.

Ook premier Stoltenberg en de Deense premier Thorning-Schmidt waren op Utøya. "We zullen de slachtoffers in dankbaarheid herinneren'', zei Stoltenberg. Thorning-Schmidt zei dat Stoltenberg de Noren door een moeilijke tijd heeft gesleept.

Vanochtend legde Stoltenberg in Oslo een krans ter nagedachtenis van de slachtoffers van Anders Breivik. Ook koning Harald en koningin Sonja legden een krans. Bij de aanslag in Oslo kwamen acht mensen om het leven.

"De bom en de kogels hadden als doel om Noorwegen te veranderen", zei Stoltenberg. "Het Noorse volk heeft daarop gereageerd door vast te houden aan zijn waarden en normen. De moordenaar faalde, het volk won."

Concert

In de Domkerk in Oslo werd vanochtend ook stilgestaan bij de slachtoffers. Ook daar waren koning Harald en koningin Sonja bij.

In heel Noorwegen zijn vandaag herdenkingen. Vanavond is er bij het stadhuis in Oslo een concert waar tienduizenden mensen worden verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl