NOS NieuwsAangepast

'Ernstig veiligheidsrisico' bij Odfjell

Bij het tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam is sprake van een "ernstig veiligheidsrisico" omdat het bedrijf niet kan aantonen dat er voldoende blus- en koelvoorzieningen zijn bij twee tankputten. De Milieudienst Rijnmond heeft het bedrijf daarom bevolen de putten binnen 48 uur te legen.

Ook over zeven andere tankputten, een met dijken afgesloten gebied waar meerdere tanks staan, bestaan twijfels. Het bedrijf moet daarom binnen zes dagen aantonen dat die wel veilig zijn, of ook daar tanks leeghalen.

Uit voorzorg moet Odjfell van de milieudienst 24 uur per dag een brandweereenheid op het terrein aanwezig hebben. Het bedrijf moet zelf voor de kosten daarvan opdraaien.

In een reactie zegt Odjfell de situatie "zeer serieus" te nemen. Het bedrijf "onderkent het veiligheidsrisico en stelt alles in het werk om deze aanvullende maatregelen uit te voeren".

Dwangsommen

Odfjell Terminals Rotterdam kwam de laatste tijd diverse keren in het nieuws door incidenten en overtredingen van de milieuregels. Het bedrijf bleek in de afgelopen tien jaar 64 keer de fout zijn ingegaan.

Het bedrijf kreeg dwangsommen opgelegd wegens gebrekkig onderhoud, gevaarlijk situaties voor het personeel en tekortkomingen aan de brandblusinstallaties. Dat gebeurde na een grote inspectie in maart, waarbij 26 overtredingen werden geconstateerd.

Maatregelen

De milieudienst achtte de nieuwe maatregelen nodig na een tussentijdse inspectie. Als het bedrijf niet voor 1 augustus alle bezwaren wegneemt, kan de milieudienst een dwangsom opleggen die oploopt tot 425.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl