NOS NieuwsAangepast

'We dachten dat het een stunt was'

Bezoekers van de bioscoop in de buitenwijk van Denver werden compleet overvallen door de schietpartij tijdens de nieuwe Batman-film 'The Dark Knight Rises'. Sommigen dachten eerst nog dat het schieten bij de film hoorde. Toen duidelijk was dat dat niet zo was, brak grote paniek uit.

De dader schopte een deur van een nooduitgang in en gooide een rookbom of een granaat in de donkere bioscoopzaal, vertellen ooggetuigen. Daarna opende de man het vuur.

Op de grond

James Wilburn zat op de tweede rij in zaal 9, toen de schutter via de nooduitgang aan zijn rechterkant de zaal binnenkwam. "Hij droeg zwarte kleding, een kogelwerend vest en een gasmasker", vertelt hij de Denver Post.

Volgens Wilburn had de man een jachtgeweer in zijn hand en droeg hij op zijn rug nog een geweer. "Toen gooide hij een bus op de grond waar gas uitspoot. Hij hief zijn jachtgeweer en vuurde herhaaldelijk naar de mensen achterin de zaal."

Wilburn en zijn drie vrienden doken op de grond en verscholen zich achter de stoelen. "De schutter stond minder dan 2 meter van ons af. Iedereen begon te rennen terwijl de film, die net was begonnen, gewoon doorging."

Toen het jachtgeweer leeg was, liet de schutter dat rustig op de grond vallen, pakte zijn andere geweer en begon weer te schieten, aldus Wilburn. Hij zegt dat hij zo'n 30 schoten heeft gehoord.

Angstaanjagend

Tegenover een reporter van 9NEWS vertelde een andere ooggetuige dat de dader twee bussen met gas de zaal ingooide. "Aanvankelijk reageerde niemand omdat we dachten dat het een stunt was die bij de film hoorde."

Volgens deze ooggetuige schoot de man eerst in de lucht en daarna in de richting van mensen. "Hij leek geen specifiek doelwit te hebben. Hij schoot in het wildeweg." Het was heel angstaanjagend dat de man geen woord zei, stelt de ooggetuige. "Ik dacht echt dat ik zou worden beschoten. Ik had niet gedacht dat ik daar weg zou komen zonder te worden geraakt."

Goede buurt

Zo'n 6 kilometer van de bioscoop in Aurora woont de Nederlandse student Bob Droog. Hij was van plan om naar de première van Batman te gaan, maar dat ging uiteindelijk niet door. "Toen was ik thuis en hoorde ik politie, ambulances en brandweerwagens. Ik dacht eerst dat er iets aan de hand was bij mijn appartementencomplex, maar later hoorde ik dat er een schietpartij was."

"Zoiets verwacht je niet hier. Ik woon in een goede buurt", zegt Droog. "Dat gebouw is hartstikke nieuw dus ik snap ook niet dat zoiets kan gebeuren. We hebben net al die branden gehad in Colorado en nu gebeurt dit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl