NOS NieuwsAangepast

Frank de Boer wilde niet kwetsen

Ajax-trainer Frank de Boer heeft niemand willen kwetsen met zijn uitspraak over homo's. "Voetbal is van iedereen, ook van homo's. Ik betreur de ophef", twittert hij.

In een filmpje van BNN zei de trainer gisteren dat homo's meestal a-sportief zijn en een andere motoriek hebben dan hetero's. Dat zou volgens hem verklaren waarom er zou weinig homo's in het profvoetbal zijn.

Uit verband

Over de uitspraak ontstond vandaag veel ophef. Op Twitter werd hem verweten homofoob te zijn en het COC vroeg om excuses. De organisatie noemde zijn uitspraken vooroordeel-bevestigend.

De Boer geeft het signaal af dat homo's in het profvoetbal niet op hun plaats zijn, aldus woordvoerder René van Soeren. "Het maakt het moeilijker voor sporters om uit de kast te komen. Mede door dit soort uitspraken zouden homo's vaak voor een individuele sport kiezen, of als ze in teamverband sporten hun geaardheid verzwijgen."

De Boer laat nu op Twitter weten dat zijn omstreden uitspraak uit zijn verband is gerukt en dat hij niemand heeft willen kwetsen. BNN spreekt tegen dat de uitspraak uit zijn context is gehaald. "Absoluut niet", zegt een woordvoerder. "Dit was de enige vraag en het is zijn hele antwoord. Het was niet meer of minder dan dit en is dus niet uit de context van het interview gehaald." Geruchten dat het interview in scene zou zijn gezet, spreekt BNN tegen.

"Wat onhandig"

Ajax heeft tegenover het ANP laten weten dat de uitspraak van De Boer "wat onhandig" is, maar verder een zaak van de trainer zelf.

Ronald de Boer laat op een gezamenlijk Twitter-account van hem en zijn broer weten dat Frank niets tegen homo's heeft. Hij noemt het een storm in een glas water.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl