Doden bij Batman-première in VS

Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt in Denver»
Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt in Denver EPA

In een voorstad van Denver zijn twaalf doden en ongeveer 55 gewonden gevallen bij een schietpartij in een bioscoop. Eerder werd nog gesproken over veertien doden, maar de politie heeft het dodental naar beneden bijgesteld.

De gewonden zijn naar ziekenhuizen in de buurt gebracht. De politie heeft meteen na de schietpartij de vermoedelijke schutter opgepakt.

Schutter

De schietpartij was tijdens de première van de nieuwe Batman-film 'The Dark Knight Rises' in Aurora. Ooggetuigen zeggen dat een man met een gasmasker op het vuur opende en een bus met traangas gooide.

De man was in het zwart, droeg een kogelwerend vest en had een aantal wapens bij zich, zeggen getuigen. De politie zegt dat hij drie wapens bij zich had: een machinegeweer van het type AR-15, een shotgun en een pistool. Bioscoopgangers zeggen dat ze in eerste instantie dachten dat de schoten bij de film hoorden.

Volgens politiechef Dan Oates van Aurora zijn er in tegenstelling tot eerdere berichten geen bewijzen dat er twee schutters zijn. De aangehouden verdachte is een 24-jarige man. Hij heet James Holmes. De FBI zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat het om een terroristische aanslag gaat.

Slachtoffers

De meeste mensen zijn overleden in de bioscoop, een aantal anderen bezweken in of op weg naar het ziekenhuis. Verschillende gewonden zijn in kritieke toestand of worden geopereerd, volgens woordvoerders van verschillende ziekenhuizen. Sommige slachtoffers zouden wonden hebben die door scherven zijn veroorzaakt.

Onder de tientallen gewonden zijn volgens lokale media tieners en jonge kinderen. Een van de slachtoffers zou een drie maanden oude baby zijn. Sommige gewonden worden ontsmet omdat de dader een busje met gas heeft gebruikt.

President Obama is in alle vroegte door zijn binnenlandse veiligheidsadviseur op de hoogte gebracht van de gebeurtenissen in Aurora. Obama heeft laten weten dat hij en zijn vrouw Michelle geschokt zijn. Hij zegt dat de mensen van Aurora in ieders gedachten en gebeden zijn.

Explosieven

Hulpdiensten rukten na de schietpartij massaal uit naar de bioscoop Century 16 Movie Theaters naast een winkelcentrum in Aurora. De explosieven opruimingsdienst heeft een auto op de parkeerplaats onderzocht. Daarbij werden robots gebruikt. Het voertuig zou van de verdachte zijn.

De man zou achter de bioscoop zijn opgepakt. Volgens een politiewoordvoerder heeft de 24-jarige man zich niet verzet bij zijn arrestatie. Of de verdachte al in de zaal zat of dat hij later een deur van de bioscoop heeft geforceerd om binnen te komen, is onduidelijk.

Het appartementencomplex waar de verdachte woont, is ontruimd. Explosieven belemmeren de politie in het betreden van de woning. Onderzocht wordt nu hoe de explosieven ontmanteld kunnen worden.

De Batman-film ging om middernacht lokale tijd in prèmiere in Aurora. Er stond volgens getuigen een lange rij voor de bioscoop.

Deel deze pagina

Video

12 doden bij schietpartij Batman-première

In een buitenwijk van de Amerikaanse stad Denver zijn volgens onbevestigde berichten zeker twaalf mensen gedood gevallen bij een... schietpartij in een bioscoop tijdens de première van de nieuwe Batman-film. Dat meldt een lokaal radiostation.

Audio

  • 'Er liepen mensen rond met kogelgaten in hun rug en armen' Steeds meer ooggetuigen vertellen wat ze zagen tijdens de schietpartij in een bioscoop in de buurt van de stad Denver. Daarbij zijn... zeker twaalf doden gevallen en raakten zeker 38 mensen gewond. Eerder werden veertien doden en 50 gewonden gemeld.
  • 'Schutter had een masker op en droeg een kogelwerend vest' In een voorstad van Denver zijn zeker twaalf doden gevallen bij een schietpartij in een bioscoop. Ongeveer vijftig gewonden zijn... naar ziekenhuizen in de buurt gebracht. Correspondent Jacqueline Eckmann.
  • Nederlandse student: ik zou eigenlijk naar die film toe gaan In een voorstad van Denver zijn zeker twaalf doden gevallen bij een schietpartij in een bioscoop. Ongeveer vijftig gewonden zijn... naar ziekenhuizen in de buurt gebracht. Zo'n 6 kilometer daarvandaan woont de Nederlandse student Bob Droog. Een gesprek met hem.
  • 'Man schoot in het rond en gooide rookgranaten' In een bioscoop in Denver zijn zeker twaalf mensen omgekomen door een schietpartij. Dat heeft de politie inmiddels bevestigd.... Amerika-correspondent Jacqueline Eckmann.
  • 'Schietpartij was in gebouw met meerdere bioscopen' In een buitenwijk van Denver zijn zeker twaalf doden gevallen bij een schietpartij in een bioscoop. Tientallen gewonden zijn naar... ziekenhuizen in de buurt gebracht. Een gesprek met Jacqueline Eckmann.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 3824 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4892 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3966 keer afgespeeld

Meer video en audio