NOS NieuwsAangepast

Irakezen Ter Apel bedreigd

Er is onenigheid tussen Irakezen in Nederland over het opheffen van het tentenkamp in Ter Apel, waar uitgeprocedeerde asielzoekers verbleven.

Een deel van de Iraakse gemeenschap is het er niet mee eens dat de mensen die daar waren voorlopig zijn overgebracht naar vijf asielzoekerscentra. De Irakezen die hierover hebben onderhandeld met minister Leers zeggen dat ze worden bedreigd.

Woordvoerder Ali Aziz van de onderhandelaars zegt dat een minderheid van de Irakezen tegen de dialoog is met de overheid. "Ze willen niet dat we onderhandelen, maar dat we de confrontatie zoeken."

Aangifte

Volgens Aziz worden de drie onderhandelaars met de dood bedreigd en voelen ze zich "nergens veilig". De bedreigingen zouden worden geuit op de Arabisch-talige website iraqi refugee.org. "We worden daar uitgemaakt voor ongelovigen, verraders en spionnen en we zouden de zaak hebben verkocht voor onze eigen belangen."

De onderhandelaars hebben aangifte gedaan. De politie in Utrecht bevestigt dat en zegt bezig te zijn met het vertalen van de Arabische webteksten.

Ook het ministerie is van de aangifte op de hoogte. Directeur Harke Heida van de afdeling Migratiebeleid vindt de spanningen zorgelijk. "Maar de beveiliging moet lokaal geregeld worden", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl