NOS NieuwsAangepast

Relatieve rust in Damascus

Uit de Syrische hoofdstad Damascus zijn aan het begin van de ochtend geen berichten gekomen van nieuw geweld tussen de rebellen en het regeringsleger. De afgelopen dagen werd er veel gevochten in Damascus en andere Syrische steden, nadat woensdag vier topfunctionarissen van de regering waren gedood bij een aanslag.

Uit Damascus is inmiddels een vluchtelingenstroom op gang gekomen. Veel mensen vluchten naar de buurlanden Jordanië, Libanon, Turkije en Irak. Enkele grensovergangen met Turkije en Irak zijn in handen gevallen van leden van het Vrije Syrische Leger.

Ramadan

Of de relatieve rust van vanochtend iets met het begin van de ramadan heeft te maken, is onduidelijk. Feit is dat de jaarlijkse vastenmaand is begonnen voor het islamitische bevolkingsdeel van Syrië. Hoewel tijdens de ramadan voor moslims veel verboden is tussen zonsopgang en zonsondergang, geldt dat niet expliciet voor geweld.

Wel zal het voor veel gelovige strijders moeilijk zijn om de hele dag actief te blijven, zeker omdat de ramadan dit jaar midden in de zomer valt en de tijdsduur tussen zonsopgang en zonsondergang lang is.

De afgelopen vijf dagen waren zeer gewelddadig in Syrië. Na de dodelijke aanslag op vier hoge Syrische militairen van woensdag braken vooral in Damascus rellen uit.

Bloedigste dag

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten in Londen was het gisteren de bloedigste dag sinds het begin van de opstand in maart 2011. Er zouden 248 mensen zijn gedood, onder wie 109 burgers. Volgens de organisatie kan het dodental nog oplopen omdat overal nog veel ongeïdentificeerde lijken liggen.

In de VN-Veiligheidsraad hebben Rusland en China opnieuw een veto uitgesproken tegen een resolutie waarin met sancties tegen Syrië wordt gedreigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl