NOS NieuwsAangepast

Gevechten in Damascus opgelaaid

De strijd in en rond Damascus is verhevigd na de terreuraanslag van gisteren op hoge Syrische functionarissen. Een Syrische mensenrechtenorganisatie meldt dat gisteren alleen al 200 doden vielen, voor het merendeel burgers.

Vannacht luwde de strijd in Damascus, maar in de ochtend begonnen de gevechten weer in alle hevigheid. NOS-verslaggever Sander van Hoorn hoorde explosies in de zuidelijke stadswijken. Verscheidene bronnen maken melding van aanvallen van het regeringsleger op diverse fronten. Over het dodental van vandaag is nog niets bekend.

De strijd speelt zich ook af bij regeringsgebouwen in Damascus. Honderden families zijn in het zuiden en het noordoosten van de stad op de vlucht geslagen. In sommige wijken zijn scherpschutters actief.

Assad in Latakia

Van president Assad is na de aanslag waarbij hij onder anderen zijn zwager verloor, niets vernomen. Volgens oppositiebronnen en een westerse diplomaat bevindt hij zich in de kustplaats Latakia.

Onduidelijk is of Assad voor of na de aanslag in Damascus naar Latakia is gereisd. In Latakia zou hij de reactie van het leger coördineren na de aanslag op leden van zijn kabinet.

Correspondent Van Hoorn noemt het ongebruikelijk dat de Syrische staatstelevisie zo openlijk bericht heeft over de aanslag. Dat voedt volgens hem geruchten dat er eigenlijk iets anders aan de hand was, zoals een afrekening binnen de regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl