Ruzie over ezel-overschot Bonaire
Op het eiland Bonaire is een conflict ontstaan over het overschot aan ezels. De regering is van plan de dieren te exporteren, maar dierenbeschermers verzetten zich daartegen.
Naar schatting lopen er zo'n 200 wilde ezels rond op het eiland. De populatie is ontstaan nadat de Spanjaarden het dier hadden meegenomen in het jaar 1518. De dieren zijn een toeristische attractie geworden.
Kaalvreten
Maar de overheid op Bonaire wijst erop dat de dieren het eiland kaalvreten. Ook zouden ze een gevaar zijn voor het verkeer. Jaarlijks komen veel ezels om door honger, uitdroging en ziektes en door botsingen op de wegen.
Het bestuurscollege is nu van plan om een deel van de dieren te vangen en te verschepen naar Haïti. In dat land zijn veel wegen vernietigd door de aardbeving van januari 2010 en van wederopbouw is nog nauwelijks sprake. De ezels kunnen daar hun nut bewijzen als lastdier.
Dierenbeschermers zeggen dat de wilde ezels van Bonaire niet geschikt zijn als lastdier. Ook vrezen ze dat de dieren de zware omstandigheden in Haïti niet zullen overleven.
Gecastreerd
In Nederland heeft de Partij voor de Dieren Kamervragen over de kwestie gesteld. Het Nederlandse leger zou zijn gevraagd om hulp te bieden bij het vangen en vervoeren van de dieren.
Gedeputeerde Elhage blijft bij het plan. Volgens hem worden niet alle ezels verscheept. Hij ziet ook ruimte voor het aanleggen van een reservaat en daarnaast moet een aantal dieren worden gecastreerd, om de groei van de populatie in te dammen.