NOS NieuwsAangepast

'Asieldeskundige onafhankelijker'

Er moet een onafhankelijke toetsing komen van deskundigen in asielprocedures. Dat schrijft de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) in een advies dat is aangeboden aan minister Leers voor Immigratie, Integratie en Asiel.

Bij de beoordeling van asielaanvragen wordt gebruik gemaakt van de kennis van verschillende deskundigen. Bijvoorbeeld medici, taalkundigen en juristen. Volgens de ACVZ zijn de deskundigen niet onafhankelijk genoeg en zijn er grote verschillen in kwaliteit. Ook is vaak niet duidelijk waaraan het deskundigenadvies moet voldoen.

Contra-expertise

Deskundigen worden vaak ingezet en betaald door de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) en de asielzoeker kan geen gebruik maken van contra-expertise van een onafhankelijke deskundige omdat de asielzoeker daar geen geld voor heeft. Dat leidt tot rechtsongelijkheid.

De AVCZ wil dat er een onafhankelijke nationale autoriteit komt die deskundigen erkent en registreert. De registratie en toetsing van deskundigen moet dan gebeuren door vakgenoten die niet werkzaam zijn op het terrein van het vreemdelingenrecht.

Europa

Omdat het asielbeleid ook met Europese wetgeving te maken heeft zou er in de toekomst een Europese autoriteit moeten worden opgericht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl