NOS NieuwsAangepast

Ook matige drinker in gevarenzone

Ook matige drinkers hebben mogelijk een verhoogd risico op dementie, zo blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek. Deze conclusie weerspreekt de aanname dat een glas bier of wijn per dag juist goed is voor de gezondheid, zeker van ouderen.

De onderzoekers uit Californië presenteerden hun conclusies op een internationale Alzheimerconferentie in Vancouver. Ze volgden 1300 vrouwelijke 60-plussers gedurende twintig jaar. Niet verrassend liepen de stevige drinkers een hoger risico op hersenschade, variërend van een lichte aandoening tot ernstige dementie.

Stress

Maar ook de proefpersonen die matig dronken, tussen de zeven en veertien glazen per week, kregen vaker dan de geheelonthouders te maken met geheugenproblemen en andere voorboden voor dementie.

De Nederlandse Gezondheidsraad vindt deze hoeveelheid nog veilig. De raad stelt dat mannen zich moeten beperken tot twee alcoholische consumpties per dag, voor vrouwen geldt een maximum van één glas.

Overigens zetten de onderzoekers wel kanttekeningen bij hun bevindingen. De resultaten zijn niet zonder meer van toepassing op mannen, omdat alleen vrouwen deelnamen aan het onderzoek. En de hersenschade kan ook veroorzaakt worden door andere factoren, zoals stress of rouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl