NOS NieuwsAangepast

'Grootste bank Europa wast wit'

HSBC, de grootste bank van Europa, wast miljarden dollars van Mexicaanse drugskartels wit via filialen in Mexico en de Verenigde Staten. Door deze operaties verdwijnen de drugsgelden in de legale Amerikaanse economie.

Dat zegt de subcommissie Binnenlandse Veiligheid van de Amerikaanse Senaat in een rapport (.pdf). De subcommissie houdt op dit moment een hoorzitting waar directieleden van de HSBC-bank verantwoording moeten afleggen.

Een topman die verantwoordelijk is voor het toezicht binnen de bank zei tegen de commissie dat hij die functie neerlegt. De topman blijft wel bij HSBC werken.

Mexico

Met name bij de HSBC-vestiging in Mexico is veel fout gegaan, zegt de subcommissie. Hoewel het land een verhoogd risico kent door de aanwezigheid van de drugskartels, schiet de controle op grote financiële transacties ernstig tekort.

Alleen al in 2007 en 2008 stuurde de Mexicaanse vestiging 7 miljard dollar in contanten naar HSBC in de Verenigde Staten. Het was daarmee de grootste exporteur van dollars naar de VS.

Terrorisme

Sommige filialen van de bank hebben volgens het rapport ook Amerikaanse embargo's geschonden. Zo werden er zaken gedaan met Iran en zouden via de bank terroristische groeperingen zijn gefinancierd.

Volgens commissievoorzitter Carl Levin heeft HSBC zijn Amerikaanse vestiging gebruikt als 'toegangspoort tot het Amerikaanse financiële systeem' en heeft de bank daarbij verschillende wetten overtreden. Hij sprak van een 'vervuilde bedrijfscultuur'.

Excuses

"In deze tijd van internationaal terrorisme, drugsgeweld in onze straten en georganiseerde misdaad is het stoppen van de illegale geldstromen die deze wreedheden mogelijk maken van het grootste belang voor de nationale veiligheid", aldus Levin.

HSBC zei voorafgaand aan de hoorzitting in een verklaring op de website van de bank: "We zullen onze excuses aanbieden, deze fouten erkennen, verantwoording afleggen voor wat we hebben gedaan en er alles aan doen om recht te zetten wat verkeerd ging."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl