NOS NieuwsAangepast

'Inzet chemische wapens dreigt'

Het Syrische regime zal er niet voor terugdeinzen om chemische wapens in te zetten tegen de eigen bevolking. Dat zegt Nawaf Fares tegen de BBC. Hij is oud-ambassadeur in Irak en liep onlangs over naar de Syrische oppositie.

In het interview zegt hij ook dat er onbevestigde berichten zijn dat het regime al chemische wapens heeft gebruikt in Homs.

Van Syrië is bekend dat het chemische wapens heeft. Volgens Fares werkt het regime in Damascus samen met terreurorganisatie al-Qaida om verzetsbolwerken in het land te bombarderen. Beide partijen zouden profiteren van deze gelegenheidscoalitie.

Alleen met geweld

Volgens correspondent Sander van Hoorn heeft het Syrische leger zelf alle middelen die nodig zijn: "Om aanslagen te plegen heeft de regering al-Qaida niet nodig."

In het interview met de BBC benadrukt de oud-ambassadeur ook dat president Assad niet zal opstappen onder politieke druk. "Hij is alleen met geweld af te zetten."

Wijdverbreid

De directeur van het Nederlandse Rode Kruis, Cees Breederveld, zei in het Radio 1 Journaal dat het voor een organisatie niet makkelijk is om in te spelen op de gevolgen van chemische oorlogvoering. "Maar binnen het Rode Kruis is zeker kennis over chemische wapens." Hij heeft overigens geen aanleiding om te denken dat Assad al chemische wapens heeft gebruikt.

Het Rode Kruis zei zondag dat de strijd in Syrië nu zo wijdverbreid is dat er sprake is van een burgeroorlog. Tot zondag had de organisatie alleen de regio's rond Idlib, Homs en Hama als oorlogszone bestempeld.

Volgens Breederveld is de Syrische zusterorganisatie van het Rode Kruis zeer actief. Die verleent vooral medische hulp en deelt inmiddels ook voedsel uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl