NOS NieuwsAangepast

Vierdaagselopers trotseren regen

In Nijmegen is vannacht de 96ste Vierdaagse begonnen. In alle vroegte gingen de eerste lopers voor de 50 kilometer van start. De Nijmeegse burgemeester Bruls gaf om 4.00 uur het startschot samen met marsleider Willemstein.

De 9074 wandelaars die 50 kilometer per dag gaan lopen, werden traditiegetrouw uitgezwaaid door honderden feestgangers die van de Vierdaagsefeesten kwamen. Vanwege de regen verschenen veel deelnemers gehuld in poncho aan de start.

Andere afstanden die in Nijmegen worden gelopen, zijn 30 en 40 kilometer. Van de 45.000 startbewijzen zijn er 41.472 afgehaald, minder dan vorig jaar. De marsleiding denkt dat dat te maken heeft met het slechte weer.

Veel nationaliteiten

Aan de Vierdaagse mogen maximaal 45.000 wandelaars meedoen. Dit jaar moest er worden geloot voor de inschrijving. Meestal verschijnen er uiteindelijk enkele duizenden lopers minder aan de start.

Het wandellegioen telt deze keer 71 nationaliteiten. Er doen bijna 5000 militairen mee uit 32 landen. De Vierdaagse begon bijna een eeuw geleden als prestatietocht voor militairen. De meeste militaire deelnemers lopen 40 kilometer per dag met 10 kilo bepakking op hun rug.

Warme thee

De eerste wandeldag is de Dag van Elst en voert door de Betuwe naar Elst en Arnhem en terug. Aan het eind van het parcours, langs de Waal, staat altijd veel water klaar voor de wandelaars, maar nu het zo regent adviseert de medische dienst van de Vierdaagse om vooral warme thee en bouillon te drinken.

Dag 2 is de Dag van Wijchen, dag 3 de Dag van Groesbeek en dag 4 de Dag van Cuijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl