NOS NieuwsAangepast

Annan in Moskou voor overleg Syrië

De speciale VN-gezant voor Syrië Kofi Annan is in Moskou voor overleg met de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov. Morgen spreekt hij met president Vladimir Poetin onder meer over het uitoefenen van druk op het Syrische regime.

Annan gaat met Poetin en Lavrov praten over de VN-waarnemersmissie in Syrië. De Russen willen het regime van president Bashar al-Assad ontzien en verzetten zich tegen sancties. Ze willen alleen de waarnemersmissie van de VN verlengen. De kans is groot dat de VS en Europese leden van de Veiligheidsraad daar niet mee instemmen.

'Chantage'

Rusland blokkeert in de VN-Veiligheidsraad resoluties die Assads regime veroordelen. Lavrov zei vandaag dat pogingen om Assad ervan te overtuigen dat hij moet aftreden onrealistisch zijn. Moskou ondersteunt geen van beide partijen in het conflict, zei Lavrov. Hij beschuldigde het Westen van "chantage" om Ruslands steun te krijgen voor een resolutie in de VN-Veiligheidsraad voor sancties.

VN-chef Ban Ki-moon is in Peking voor bemiddeling. China is fel tegen ingrijpen in de binnenlandse aangelegenheden van een land en steunt de politiek van Rusland tegenover Syrië. Rusland en China zijn allebei permanente leden van de Veiligheidsraad.

Granaten

Vandaag werd in de Syrische hoofdstad Damascus opnieuw hevig gevochten door regeringstroepen en opstandelingen van het Vrije Syrische Leger. Ooggetuigen zeggen dat militairen proberen de wijken te heroveren op de opstandelingen. Er zou onder meer zijn geschoten met granaten.

Ook bleek vandaag dat de Syrische autoriteiten weigeren visa te verstrekken aan westerse hulpverleners. Dat maakte een hoge medewerker van de VN bekend, die het 'enorme politieke obstructie' noemde.

Hulpverleners

De VN heeft nu 60 buitenlandse medewerkers in Syrië om hulp te bieden in regio's waar mensen hard getroffen worden door de burgeroorlog. De organisatie probeert Syrië te overtuigen van de noodzaak om meer hulpverleners toe te laten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl