NOS WielrennenAangepast

Fédrigo zegeviert weer in Pau

Pierrick Fédrigo heeft de vijftiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Fransman van FDJ klopte na 158 kilometer koers (Samatan-Pau) medevluchter Christian Vande Velde in de sprint.

In 2010 won hij eveneens een Tour-etappe in Pau.

Nadat het peloton ruim zestig kilometer lang alle aanvallen had geneutraliseerd, kregen even later Thomas Voeckler, Dries Devenyns, Samuel Dumoulin, Vande Velde en Fedrigo wel de zegen. Na een lange soloachtervolging sloot Nicki Sörensen knap aan en liepen de zes vlot uit en kregen ze meer dan elf minuten.

Late start, korte rit

Om even voor 14.00 uur begonnen de 162 overgebleven renners aan de vijftiende Tour-rit, die slechts 158 kilometer lang was en het peloton over geaccidenteerd terrein van Samatan naar Pau voerde.

Nadat Andrij Grivko, Yukiya Arashiro, Bert Grabsch, David Millar en Rui Costa 25 kilometer in de aanval geweest waren, werden ze na zestig kilometer koers toch weer door een ontketend peloton opgeslokt. Vincent Jerôme en Sylvain Chavanel (beiden waren ziek) hadden toen de strijd al gestaakt. Later zouden ook nog Yauheni Goetarovitsj, Brett Lancaster en Giovanni Bernaudeau in de remmen knijpen.

Even later kregen Vande Velde, Voeckler, Dumoulin, Fédrigo en Devenyns wel de zegen van het pak. Nicki Sörensen reed kilometers lang op een halve minuut en wist zowaar de aansluiting te maken. De zes hadden met 75 kilometer te gaan 6.20.

Fedrigo opnieuw ritwinnaar in Pau

De marge werd nog teruggebracht tot 5.10, maar toen hun voorsprong snel naar de tien minuten opliep, wisten de zes dat ze de zege cadeau kregen. Van hen wonnen Voeckler (twee), Fedrigo (drie), Dumoulin (één) en Sorensen (één) ooit een Tour-etappe.

In de laatste tien kilometer probeerde Sörensen het als eerste, maar Voeckler haalde hem terug. De Deen deed nogmaals een poging, maar werd nu door Dumoulin tot de orde geroepen.

De derde Fransman in de kopgroep bleek de slimste, want Fédrigo's uitval (zes kilometer van de meet) was de juiste. Vande Velde kon weliswaar mee, maar de Amerikaan was kansloos in de sprint tegen de Fransman die in 2010 eveneens in Pau zegevierde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl