NOS NieuwsAangepast

Geld provincie voor reactor Petten

De provincie Noord-Holland heeft 40 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de bouw van een onderzoeksreactor in Petten. Het principebesluit om een nieuwe reactor te bouwen was al eerder genomen, maar de provincie moest nog met de financiering instemmen.

De nieuwe reactor, Pallas, moet in 2022 worden opgeleverd en vervangt de bestaande reactor waar medische isotopen worden gemaakt en nucleair onderzoek wordt gedaan. Ook het Rijk draagt 40 miljoen euro bij en het is de bedoeling dat ook private bedrijven meedoen in de financiering.

Bezwaren

De provincie Noord-Holland heeft geld toegezegd ondanks bezwaren van omwonenden. Zij maken zich zorgen over het hoogradioactieve afval dat al tientallen jaren op het terrein van de reactor ligt opgeslagen. De provincie weet van de bezwaren, maar steunt de bouw van de reactor omdat die veel werkgelegenheid oplevert.

De exploitant van de reactor NRG erkent dat er problemen zijn met het afval. Er raakt wel eens een vat lek, en de manier waarop het materieel tientallen jaren geleden is opgeslagen voldoet niet aan de huidige eisen. Maar, zo zegt NRG, er is nooit een gevaarlijke situatie ontstaan.

In de jaren tachtig werd al besloten dat het hoogradioactieve afval in Nederland in principe op één plek moet worden opgeslagen. Sinds 2003 gebeurt dat bij de Covra, vlak bij de kerncentrale bij Borssele.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl