'Eurocrisis raakt wereldeconomie'

IMF-gebouw in Washington»
IMF-gebouw in Washington AFP

Door de schuldencrisis in Europa zal de wereldeconomie de komende tijd minder hard groeien dan eerder gedacht. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Voor dit jaar verwacht het IMF nu een groei van 3,5 procent, en voor volgend jaar 3,9 procent. In april ging het IMF uit van 3,6 procent groei dit jaar en 4,1 procent in 2013.

Banken

Volgens het IMF is de crisis in de eurozone het grootste gevaar voor de wereldeconomie en moeten Europese leiders meer stappen zetten om de crisis tegen te gaan. Het IMF is positief over de besluiten die op de eurotop in juni genomen zijn.

Daar werd afgesproken dat er Europees bankentoezicht komt en dat banken ook kunnen lenen van het Europees noodfonds. Maar het IMF vindt dat Europa meer moet doen, zoals het opzetten van een begrotingsunie en het instellen van een Europees depositogarantiestelsel.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Cijfers IMF niet echt een verrassing' Het Internationaal Monetair Fonds, het IMF, is iets somberder geworden over de wereldeconomie. Het IMF verwacht een groei van 3,5... procent, maar voor volgend jaar is die groeiverwachting verlaagd. Dat zegt het IMF in de jongste voorspellingen over de wereldeconomie, de World Economic Outlook. De belangrijkste oorzaak ligt bij ons, in Europa: de Europese schuldencrisis raakt de groei van de economie elders in de wereld.

Video en Audio

Meer video en audio