NOS NieuwsAangepast

Internetsnelheid wordt transparant

Internetaanbieders hebben afgesproken vanaf 2013 realistische internetsnelheden te melden aan de klant. Ze gaan zich baseren op onderzoek van TNO.

In advertenties gebruiken internetproviders nu nog de maximale snelheid van een internetverbinding en die wijkt vaak af van de daadwerkelijke snelheid. Die snelheid is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het tijdstip van de dag, de aansluiting in huis en het netwerk van de provider. Daardoor wordt de maximale snelheid vaak niet gehaald.

Verhagen

De afspraken zijn een initiatief van minister Verhagen van Economische Zaken. Hij vindt het belangrijk dat consumenten van tevoren goed zijn geïnformeerd over de diensten van providers.

"De informatie die de consument over internetsnelheden krijgt, beperkt zich nu hoofdzakelijk tot de maximaal haalbare snelheden en kan afwijken van de daadwerkelijke snelheden", schrijft Verhagen in een brief aan de Tweede Kamer.

Gedragscode

De providers die meedoen zijn KPN, Ziggo, UPC, Tele2, Solcon, CaiW, NLKabel, Concepts, Vodafone en T-Mobile. De nieuwe afspraken zijn vastgelegd in een gedragscode die vanaf 1 januari 2013 gaat gelden.

Minister Verhagen wil de afspraken niet in een wet vastleggen, omdat eurocommissaris Kroes bezig is met Europese regels. Die gaan naar verwachting ergens de komende jaren in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl