NOS NieuwsAangepast

Bosbranden door hete zomer

De hoge temperaturen in Zuid-Europa hebben op de eilanden Tenerife en Sardinië geleid tot bosbranden.

Op Sardinië veroorzaakte een kleine brand in combinatie met de harde wind voor problemen aan de oostkust. Het vuur sloeg snel om zich heen. Daardoor moesten zo'n 800 mensen worden geëvacueerd.

Ook zijn veel toeristen weggevlucht van de stranden en is een deel van de enige snelweg op het Italiaanse eiland afgesloten. Het lijkt er volgens de media op dat de brand is aangestoken.

Harde wind

Op het Canarische eiland Tenerife loopt de temperatuur op tot bijna veertig graden. Ook daar werden de bosbranden aangewakkerd door de harde wind. Zo'n 300 à 400 hectare is in vlammen opgegaan in het zuidwesten van het eiland. Veel mensen zijn geëvacueerd, niemand is gewond geraakt.

Volgens de brandweer op Tenerife is de wind wat gaan liggen, waardoor de brand zich waarschijnlijk niet verder zal uitbreiden.

Ook in het zuidoosten van Europa leidt de hitte tot problemen. In Montenegro bedreigen bosbranden een beschermd dennenbos. Sommige dennen in het Crna Poda-bos zijn 400 jaar oud.

In Athene worden temperaturen van meer dan 42 graden gemeten. Om toeristen tegen de hitte te beschermen hebben de autoriteiten uit voorzorg de Akropolis gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl