NOS NieuwsAangepast

Militaire leider N-Korea ontslagen

De militaire leider van Noord-Korea, Ri Yong Ho, is ontheven van zijn taken. Volgens Noord-Koreaanse staatsmedia is dat gebeurd vanwege ziekte.

Het staatspersbureau KCNA meldt in een korte verklaring dat het besluit gisteren is genomen op een bijeenkomst van het centrale comité van de Arbeiderspartij. Wie de nieuwe militaire leider wordt, is niet bekendgemaakt.

Ri speelde een belangrijke rol binnen de Arbeiderspartij. Waarnemers betwijfelen of ziekte de echte reden is voor het vertrek van Ri. Het is in Noord-Korea namelijk niet gebruikelijk dat zieke topfunctionarissen worden vervangen.

Nieuwe koers

Meestal nemen ondergeschikten de taken tijdelijk waar. Ook is de afgelopen tijd volgens de waarnemers niet gebleken dat Ri ziek is. Het ontslag zou te maken kunnen hebben met een nieuwe koers van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Onder het leiderschap van zijn vader Kim Jong-il, die in december overleed, kreeg het leger erg veel macht. Mogelijk wil zijn zoon die rol inperken. Ook kan het zijn dat hij de vertrouwelingen van zijn vader geleidelijk wil vervangen door nieuwe mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl