NOS SportAangepast

Federer recordaantal weken op één

Roger Federer kan weer een record aan zijn imposante erelijst toevoegen.

De dertigjarige Zwitser voert voor de 287ste week de wereldranglijst aan. Hij heeft als enige het record in handen, dat hij sinds vorige week deelde met Pete Sampras (286 weken).

"Ik ben trots en vereerd dat ik nu het record van Pete heb verbeterd", reageerde Federer. "Als kleine jongen was hij mijn held en ik heb altijd tegen hem opgekeken."

Federer loste met zijn eindzege op Wimbledon de Serviër Novak Djokovic als nummer één af. Hij is al recordhouder met de meeste overwinningen bij een grandslamtoernooi (17) en hij haalde de meeste finales (24).

Talent en toewijding

Spelersvakbond ATP stond op passende wijze stil bij de mijlpaal van Federer. De website opent met een 'Gefeliciteerd Roger!', woorden die geflankeerd worden door een fraai vormgegeven grafiekje waarin Federer - uiteraard - het meest in het oog springt.

ATP-voorzitter Brad Drewett prijst de manier waarop de tennisser uit Basel zich het afgelopen jaar heeft teruggeknokt naar de top. "Het was voor iedereen een genot om de laatste twaalf maanden naar Rogers verbazingwekkende resultaten te kijken. Zijn sublieme talent en toewijding aan de sport houden hem al een decennium aan de top, een buitengewone prestatie."

Ook oud-tennisser Sampras had lovende woorden voor de man die hem passeerde. "Het moeilijkste in de sport is om aan de top te blijven. Roger is daartoe in staat gebleken door zijn geweldige spel."

Middelkoop stijgt met stip

Matwé Middelkoop steeg door zijn finaleplaats in de challenger van Scheveningen met stip. Hij passeerde meer dan honderd concurrenten en bezet nu de 246e plaats.

Middelkoop, die in de eindstrijd verloor van de Pool Jerzy Janowicz, is internationaal nu weer de zesde Nederlander vlak achter Thiemo de Bakker, die hij onder andere versloeg op de Mets. Robin Haase is de enige Nederlander in de top-honderd: hij staat 42ste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl