NOS NieuwsAangepast

Betere zorg maagverkleining nodig

Mensen met een ernstige vorm van overgewicht die hun maag laten verkleinen, moeten na de operatie veel beter psychisch begeleid worden. Dat stelt de eetverslavingskliniek Novarum.

Novarum in Amstelveen is gelieerd aan verslavingsinstelling Jellinek en is de enige kliniek in Nederland die zich specifiek richt op de ernstigste vorm van eetverslaving: morbide obesitas.

Volgens Novarum is psychische begeleiding onontbeerlijk. Het aantal maagoperaties verdrievoudigde de afgelopen vijf jaar en komt dit jaar op zo'n 10.000 uit.

'Niet zo simpel'

Ook de Obesitasvereniging ziet steeds meer leden die na een operatie van een koude kermis thuiskomen. "Cijfers hebben we niet, maar het aantal negatieve ervaringen stijgt zeker. Mensen met morbide obesitas zijn vaak ten einde raad."

"Zij denken vaak: als ik maar een kleinere maag heb, dan eet ik vanzelf minder en dan is het probleem opgelost. Maar dat blijkt dan toch niet zo simpel te zijn."

Dit jaar meldden zich al 50 patiënten met psychische problemen bij verslavingskliniek Novarum In heel 2011 waren dat er 90, de jaren daarvoor enkele tientallen.

Basispakket

"De maag is wel kleiner, maar de honger is niet gestild", aldus een woordvoerder van Novarum. "De achterliggende problemen die ervoor zorgen dat iemand naar voedsel grijpt, zijn er nog." Daardoor eten ze nog steeds te veel of verkeerd en wordt het effect van een operatie geheel of gedeeltelijk teniet gedaan.

Hoe het komt dat er zo weinig aandacht is voor de psychische kant van morbide obesitas is niet direct te beantwoorden. De psychische zorg wordt grotendeels vergoed vanuit het basispakket. Als patiënten al een eigen bijdrage moeten betalen, gaat het om 'tientjeswerk', stelt het College van Zorgverzekeringen.

Volgens een woordvoerder van het het College is het wel zo "dat de huisarts of een medisch team van een ziekenhuis de verslavingscomponent onderschatten en simpelweg meer gericht zijn op de lichamelijke aanpak van overgewicht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl