NOS NieuwsAangepast

Shell-schip op drift bij Alaska

Een boorschip van oliemaatschappij Shell is gisteren korte tijd op drift geraakt voor de kust van Alaska. Critici zien in het incident bewijs dat olieboringen bij die Amerikaanse staat riskant zijn, maar Shell zegt dat het om een klein probleem ging dat snel werd opgelost.

Het 175 meter lange boorschip Noble Discoverer lag voor anker in de buurt van Dutch Harbor op het Aleoeteneiland Unalaska om bevoorraad te worden. Waarschijnlijk sloeg het anker los door de harde wind en de zachte zeebodem. Het schip dreef daarna richting de kust.

Volgens de Amerikaanse kustwacht kon een ander schip van Shell de Noble Discoverer op zo'n 175 meter van de kust tegenhouden en terugslepen naar een veilige afstand.

'Niet beschadigd'

Shell zegt dat het schip niet is beschadigd en dat er geen gewonden zijn aan boord. "Uit voorzorg zal een duikteam de romp inspecteren", zegt een woordvoerder. "Ons personeel onderzoekt de ankers om te ontdekken waardoor het schip naar de kust dreef."

Shell heeft twee schepen in het gebied die proefboringen gaan uitvoeren op zoek naar olievoorraden. Milieubeschermers noemen de boringen onverantwoord vanwege de ongerepte natuur in Alaska. De Amerikaanse overheid heeft de plannen van Shell goedgekeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl