NOS NieuwsAangepast

Clinton steunt regering-Morsi

De Verenigde Staten steunen de ontwikkeling van de democratie in Egypte. Dat heeft minister Clinton gezegd in Caïro na haar eerste gesprek met de nieuwe Egyptische president, Mohamed Morsi. Ze voegde eraan toe dat de rol van het leger moet worden teruggebracht tot die van beschermer van de nationale veiligheid.

Clinton spreekt tijdens het tweedaagse bezoek ook met legerleider Tantawi, activisten voor vrouwenrechten en leiders van de koptische kerk, de grootste christelijke groepering in Egypte.

Eind vorige maand droegen de militairen, die na de val van Mubarak een tussenregering vormden, de macht over aan de nieuwe president, die lid is van de Moslimbroederschap. Toch heeft het leger nog veel macht en is er een machtsstrijd gaande tussen de legerleiding en de regering van Morsi.

Protest

Tegenstanders van de Moslimbroederschap hadden een protest tegen het bezoek van Clinton georganiseerd. Zo'n duizend mensen, voor een deel christelijke jongeren, demonstreerden voor het presidentieel paleis. Ze vinden dat de VS de verkeerde partij in Egypte steunt; niet de revolutionairen van de Arabische Lente maar de conservatieve islamieten.

Voor het oog van de media werden tussen Hillary Clinton en de islamitische president geen handen geschud, maar volgens Amerikaanse functionarissen gebeurde dat later binnenskamers wel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl