NOS NieuwsAangepast

Drugscontrole bij veerboot Wadden

Bij de veerbootterminal in Harlingen zijn toeristen die naar Terschelling en Vlieland willen de afgelopen twee dagen op drugs gecontroleerd. Daarbij maakten politie en Marechaussee gebruik van drugshonden. De actie was bedoeld om de overlast op de eilanden, onder meer door drugsgebruik, tegen te gaan.

Twaalf mensen,voor het merendeel minderjarige jongeren, hadden drugs bij zich. Ze kregen een boete, die direct moest worden betaald. De ouders van de jongeren werden geïinformeerd, en voor een aantal betekende dat meteen het einde van de vakantie.

Overlast

Terschelling probeert deze zomer met een nieuwe aanpak de overlast door jongeren terug te dringen. Ieder jaar vieren grote groepen jongeren vakantie op het eiland. Daarbij wordt veel gedronken en dat gaat gepaard met wildplassen, vernieling, lawaai en openbare dronkenschap. Omdat de overlast vorig jaar vergeleken met voorgaande jaren fors toenam, hebben politie, horeca-uitbaters en de middenstand de koppen bij elkaar gestoken.

Er worden sociale media ingezet om de jongeren te benaderen. Aan de ene kant wordt benadrukt dat ze welkom zijn op Terschelling, maar tegelijkertijd wordt benadrukt dat er strenge regels zijn. Er is een lik-op-stukbeleid van kracht, waarbij voor geluidshinder bijvoorbeeld meteen 120 euro moet worden betaald. Het opgeven van een valse naam komt op 330 euro.

Fiets

Verder wordt er meer samengewerkt tussen de particuliere beveiligers die door kroegen, campings en supermarkten worden ingehuurd en de politie. Zo rijden de beveiligers deze zomer ook patrouilles op de fiets. Ze zullen vooral preventief optreden en mensen aanspreken op hun gedrag. Arrestaties verrichten mogen ze niet, dat is voorbehouden aan de politie.

Verder willen gemeente en politie meer in gesprek komen met bewoners. De afgelopen jaren werden minder ernstige vormen van overlast vaak niet gemeld, terwijl de ergernis daarover wel groot is. Mensen kunnen dat nu in een e-mail melden. Iedere week is er overleg tussen gemeente, politie en lokale ondernemers, en daarbij worden de e-mails van bewoners besproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl