NOS NieuwsAangepast

Vondst menselijke voorouder in rots

In Zuid-Afrika hebben wetenschappers resten van een voorouder van de mens gevonden in een stuk steen. Ze denken dat de botten horen bij resten die in 2008 werden gevonden. Dat wordt daarmee een van de meest complete skeletten van een voorouder van de mens die ooit is gevonden.

De rots waar de resten in zaten was al drie jaar geleden ontdekt in de grot van Malapa, zo'n 50 kilometer van Johannesburg. Pas een maand geleden zag een medewerker dat er een tand uit het gesteente stak. Na een CT-scan van de rots werden onder meer een deel van een kaak, een dijbeen, ribben en ruggenwervels gevonden.

De onderzoekers denken dat de mensachtige 2 miljoen jaar geleden in een grot is gevallen. Zijn resten kwamen in modder terecht, die in de loop der tijd is versteend. Door erosie kwamen de resten weer bovengronds.

In de grotten werden 240 botten van vijf individuen gevonden, van een soort die de wetenschappers Australopithecus sediba doopten. De vondst van de resten werpt volgens de wetenschappers nieuw licht op de evolutie van de mens. De versteende skeletten passen in een gat tussen aapmensen en de vroegste mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl