NOS NieuwsAangepast

18 jaar cel voor Ethiopische blogger

De bekroonde Ethiopische blogger en journalist Eskinder Nega is veroordeeld tot 18 jaar cel. Ook 23 andere journalisten, activisten en oppositieleden kregen gevangenisstraffen, variërend van 8 jaar tot levenslang. Ze werden vorige maand veroordeeld voor terrorisme vanwege samenzwering met rebellen die de regering omver willen werpen. Nu is de strafmaat bekendgemaakt.

Volgens de rechtbank heeft Nega samengewerkt met de verboden oppositiepartij Ginbot 7, die door de Ethiopische regering wordt gezien als terroristische organisatie.

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en de EU-buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton zijn verontrust over de hoogte van de straffen.

Vreedzaam protest

Nega uit in zijn artikelen en blogs al jarenlang kritiek op de regering in Addis Abeba. Hij maakt zich sterk voor vreedzaam protest in Ethiopië tegen de machthebbers die volgens mensenrechtenorganisaties anti-terreurwetten gebruiken om hun tegenstanders aan te pakken. In mei won hij nog de Amerikaanse PEN/Barbara Goldsmith Freedom to Write Award voor zijn publicaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl