Kabinet blijft bij kleiner parlement
Ondanks kritiek van de Raad van State dient het kabinet toch het wetsvoorstel in om het aantal parlementariërs te verkleinen. In de laatste ministerraad voor het zomerreces is besloten om de Tweede Kamer terug te brengen van150 naar 100 zetels en de Eerste Kamer van 75 naar 50 zetels.
De Raad van State vindt dat het kabinet-Rutte geen overtuigende argumenten heeft om de Kamers te verkleinen.
Eindstreep
De kans is klein dat het wetsvoorstel de eindstreep haalt omdat een grondwetswijziging twee keer door beide Kamers moet worden aangenomen. In september zijn de Tweede Kamerverkiezingen.
Premier Rutte verwerpt de kritiek dat hij het plan er op de valreep nog doordrukt. "Het is geen provocatie. Wij voeren het regeerakkoord gewoon uit", zei hij op zijn persconferentie. De vermindering van het aantal Kamerleden staat in het verkiezingsprogramma van de VVD en de PVV. Het CDA is er veel kritischer erover.
Rutte vindt honderd Tweede Kamerleden meer dan genoeg, "omdat er op hoofdlijnen gestuurd moet worden".
Ook vindt hij dat het aantal ministers in het volgende kabinet niet moet toenemen. Sommige CDA-ministers vinden de werkdruk nu te hoog en pleiten voor uitbreiding van het aantal ministers en staatssecretarissen. "Het zijn er eerder te veel dan te weinig," zei Rutte.