NOS NieuwsAangepast

Strengere regels ngo's in Rusland

Het Russische parlement heeft een omstreden wet goedgekeurd waardoor er strengere regels gaan gelden voor private hulporganisaties (ngo's).

De wet bestempelt ngo's die door het westen worden gefinancierd als 'buitenlandse agenten'. Die term gebruikte de Sovjet-leiding vaak in de periode van de Koude Oorlog.

Hulporganisaties moeten voortaan gedetailleerde kwartaalverslagen indienen en ze kunnen onverwacht een inspectie krijgen.

Vrijheid inperken

De partij van president Poetin had het wetsvoorstel ingediend. In de Doema waren er maar een paar tegenstemmers. De Russische senaat moet er nog over oordelen voordat Poetin de wet kan ondertekenen.

Tegenstanders zeggen dat de wet onderdeel is van Poetins beleid om de vrijheid van burgers in te perken. Zo is begin vorige maand een anti-demonstratiewet ingevoerd waarin boetes voor illegale demonstraties zijn verhoogd van 50 naar 7300 euro.

Deze week stemde de Doema er ook mee in dat de overheid zonder rechtszaak websites offline kan halen. De oppostie is bang dat die 'censuurwet' niet alleen zal worden gebruikt tegen websites met bijvoorbeeld kinderporno, maar ook tegen websites die Poetin kritisch volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl