NOS NieuwsAangepast

Parkeren in steden steeds duurder

Parkeren in het centrum van de dertig grote steden wordt steeds duurder. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Die zette de parkeertarieven op een rij en vroeg daarnaast 1250 leden van het internetpanel van de bond naar de grootste parkeerergernissen.

De grootste ergernis is de prijs van het parkeren. Uit de inventarisatie blijkt dat de tarieven de afgelopen vier jaar gemiddeld met 15 procent zijn gestegen.

Combineren

Parkeerders zijn het duurst uit in Amsterdam. Een uur parkeren in het centrum kost daar 5 euro (+ 4 procent). Daarna volgen Utrecht (4,26 euro, + 8 procent), Hilversum (3,40 euro, + 21 procent) en Eindhoven (tot 3,20 euro, + 28 procent). Op de vijfde plaats staat Rotterdam. Wel daalde daar het hoogste parkeertarief met 10 procent tot 3 euro.

Automobilisten klagen vooral over de onduidelijkheid van de tarieven. Zo is er in veel steden een piek- en daluurtarief, een vrijdag- en/of zaterdagavondtarief en soms ook een uitgaanstarief. Ook hanteren sommige steden geen tarieven per uur, maar bijvoorbeeld per 58 minuten (Leiden en Zoetermeer) of 31 minuten (Deventer).

Openbaar vervoer

Om geld te besparen en het milieu te ontzien, adviseert de Consumentenbond om het openbaar vervoer te nemen, of dat te combineren met de auto. Parkeren aan de rand van de stad of in de buurt van de woonplaats en reizen met de trein naar de plaats van bestemming kan volgens de bond een boel ergernissen voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl