NOS NieuwsAangepast

Schultz: 4 spoorlijnen aanbesteden

Twee spoorlijnen in Limburg en de trajecten Zwolle-Groningen en Zwolle-Enschede kunnen wat minister Melanie Schultz betreft worden aanbesteed. Ze wil daar stoptreinen laten rijden van concurrenten van de NS, zoals Arriva en Veolia, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Schultz heeft twee bureaus de kwestie laten onderzoeken en op basis van hun adviezen concludeert ze dat de vier lijnen voor stoptreinen kunnen worden gedecentraliseerd. De intercity's blijven een zaak van de NS.

Weerstand

Het aanbesteden van de lijnen Eindhoven-Weert en Apeldoorn-Enschede is voor de minister nog niet aan de orde. Ze wil later bekijken of daar ook stoptreinen van regionale vervoerders kunnen gaan rijden. In de provincies is er weerstand tegen dat voornemen en het is de vraag of de exploitatie er sluitend te maken is.

Schultz gunde vorig jaar de NS een nieuwe concessie voor het gebruik van het hoofdrailnet. De voorwaarde was wel dat er op een aantal regionale lijnen ruimte komt voor concurrenten. Die hebben een plan ingediend voor elf trajecten. Schultz wil beginnen met vier daarvan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl