NOS NieuwsAangepast

'Misbruik Penn State in doofpot'

De top van de Amerikaanse universiteit Penn State heeft het misbruik van kinderen in de doofpot gestopt om slechte publiciteit te vermijden. Dit blijkt uit het onderzoek dat vandaag is gepubliceerd over de voormalige assistent-footballcoach Jerry Sandusky.

Paterno

Volgens het rapport hebben onder anderen de president van Penn State en hoofd-footballcoach Joe Paterno niets gedaan om de slachtoffers van Sandusky te beschermen.

Paterno zou al in 1998 geweten hebben dat Sandusky kinderen misbruikte. Hij heeft dit echter nooit gemeld aan de politie.

Onafhankelijk onderzoek

De Raad van Toezicht van de universiteit had op een onafhankelijk onderzoek aangedrongen. Dat werd geleid door oud-FBI-directeur Freeh en heeft acht maanden geduurd.

Sandusky misbruikte jarenlang jongens uit achterstandswijken die hij benaderde via zijn eigen stichting The Second Mile. Hij gaf ze cadeaus en nodigde de jongens bij hem thuis uit en misbruikte ze in zijn kelder of in motels. Hij heeft ook enkele jongens misbruikt in de kleedkamerdouches van de universiteit. Volgens het rapport had dit voorkomen kunnen worden als Sandusky na zijn pensioen in 1999 geen toegang meer had gekregen tot het universitaire sportcomplex.

Levenslang

Een jury in Pennsylvania achtte Sandusky eind vorige maand schuldig in 45 van de 48 zaken waarvoor hij terechtstond. De voormalige sportcoach krijgt later te horen wat de strafmaat is. Waarschijnlijk krijgt hij levenslang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl