NOS NieuwsAangepast

Yahoo onderzoekt lek wachtwoorden

Ruim 450.000 e-mailadressen en wachtwoorden van Yahoo-klanten zijn op internet beland. Yahoo erkent dat de gegevens uit de systemen van het bedrijf zijn gestolen.

Een groep die zich D33Ds Company noemt, zegt dat de data zijn verkregen door de site van Yahoo te hacken. De groep wil met de actie de verantwoordelijken bij Yahoo "wakker schudden". Het bedrijf zou de wachtwoorden van klanten zonder versleuteling hebben opgeslagen.

Deskundigen zeggen dat het lek bij Yahoo bijkomende schade kan veroorzaken. Veel mensen gebruikten een e-mailadres van bijvoorbeeld Gmail of Hotmail als gebruikersnaam bij Yahoo. Deze providers zijn niet gehackt, maar mensen gebruiken wel vaak hetzelfde wachtwoord bij verschillende websites. U kunt hier controleren of uw account er tussen zit.

Volgens het internetbedrijf gaat het om grotendeels verouderde data. Van de gelekte wachtwoorden is nog maar zo'n 5 procent actueel, zegt Yahoo. Het bedrijf biedt klanten excuses aan en geeft het dringende advies om regelmatig een nieuw wachtwoord te kiezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl